Restaurant     Contacte Celebracions
     Activitats
amic
Història
Recuperació del Cau Faluga
Video

 

Recuperació del Cau Faluga

 

La decadència del Cau Faluga s’inicia amb la mort de Santiago Rusiñol l’any 1931. Durant la Guerra Civil va ser utilitzat per comandaments militars i per soldats, així com per a habitatge de refugiats. Durant la postguerra va ser magatzem de cereals i corral per a animals. La degradació i expoli han estat molt greus i només la seva gran fortalesa constructiva n’ha evitat l’esfondrament.

La recuperació del Cau Faluga comença l’any 2007, amb la reparació de la teulada malmesa, que durant molts anys va permetre l’entrada d’aigua a l’interior i va generar gravíssims danys a l’edifici.

 La recuperació de la llar de foc, la part més emblemàtica del Cau Faluga, es realitza l’any 2008. Els treballs són enormement costosos a causa de l’estat ruïnós que presenta per culpa dels actes vandàlics a què ha estat sotmesa durant molts anys. Gràcies a un document fotogràfic de Lluís Coll i Espadaler, de l’any 1920, al meticulós estudi d'Isabel Coll i Mirabent, i a la saviesa artística de l’escultor Joaquim Camps i Giralt, ara és possible gaudir d’aquesta obra, tal i com Enric Clarassó i Santiago Rusiñol la van dissenyar i construir vers l’any 1893.

Els jardins s’acaben l’any 2009 gràcies als estudis de Manuel Vicente i Espliguero basats amb el plànol de la colònia de Pedro Solvere de l’any 1917.

L’any 2010 es recuperen: la façana; l’escala de marbre de l’entrada; l’escala de marbre interior; la pintura sobre l’escala, “Cau Faluga”, obra d'Enric Clarassó; les làmpades dels menjadors, a través d’unes restes trobades; les rosetes dels sostres; la fusteria, la pintura i altres parts malmeses; tot això gràcies, en gran part, a la informació facilitada pel Museu Industrial del Ter, de Manlleu.

La decoració interior és minimalista i a les parets s’exposa un recull de fotografies relacionades amb la colònia i el riu Ter, obra de Francesc Rierola i Masferrer (1857-1908).

Al final de l’any 2010 es donen per finalitzats els treballs de restauració del Cau Faluga. La recuperació de tots el elements de la casa s’ha realitzat seguint meticulosament la documentació existent, així com els estudis d’investigació realitzats amb l’objectiu que avui puguem gaudir de tot aquest patrimoni, tal i com el seus creadors van decidir que fos.

La restauració del Cau Faluga ha significat la recuperació d’un dels edificis mes significatius del patrimoni industrial del Ter.

 

 


  
copyright jacintsoler 2019